Ruta natural i gastronòmica per Dos Aguas

Després del dinar, tindrem temps lliure per a recòrrer pel nostre compte Dos Aguas. Si podeu, us recomanem que visiteu el Castell de Matrona de Dos Aguas, a uns 5 quilòmetres de la localitat, o el jaciment icnològic de Dos Aguas (del cretàcic superior), fa unos 70 milions d’anys.
Una excursió en plena naturalesa i gaudir de l’excel·lent gastronomia de la comarca de la Foia de Bunyol. Difícil imaginar-se un pla millor, veritat?
Perquè no fa falta anar-se molt lluny per a posar-ho en pràctica, perquè això és el que ens ofereixen les Rutes Turístiques Mediambientals de Dos Aguas, a sol 50 quilòmetres de València, en una activitat que inclou el trasllat, el menjar i una visita guiada.
Des de l’Ajuntament de Dos Aguas han enfocat aquesta experiència principalment a associacions, col·lectius o escolars amb la idea d’impulsar el turisme en una de les zones que va patir amb més violència els efectes de l’incendi de fa ara uns anys. En la primera part de l’excursió, la ruta mediambiental, els/les participants coneixeran de primera mà els efectes que pot tindre el foc sobre la naturalesa.
No obstant això, aquest no ha de ser motiu per a deixar de sorprendre’ns pel meravellós entorn natural de Dos Aguas, en el cor de la província de València. Després de recórrer els afores del poble, les rutes segueixen amb un recorregut per l’impressionant casc urbà de la localitat, amb la Torre de Vilaragut,, el Pont Penjant sobre el Riu Xúquer o l’Església de la Verge del Rosari com a grans atractius.
Segur que després de visitar els punts més emblemàtics de Dos Aguas necessitem reposar forces, així que és el moment de gaudir de la segona part de l’excursió, la gastronòmica. Per això, després d’aquestes visites arriba l’hora de menjar i de degustar productes típics de la comarca. Segur que no falten els embotits de la Foia de Bunyol ni les misteles i moscatells de la comarca.
José Ramón Grau, alcalde d’aquesta localitat que a penes arriba als 500 habitants, explica que, en anys anteriors les rutes mediambientals han despertat un gran interés entre els valencians, i molts/moltes d’ells/elles s’acostaven a Dos Aguas per a conéixer els efectes de l’incendi. Grau afig que amb les rutes volen ensenyar al món la naturalesa, el patrimoni històric i la gastronomia del municipi.
Què es pot menjar a Dos Aguas?
Les nostres especificitats són gaspatxo manxec, mojete, arròs al forn i les coques d’oli i sal amb mojete. Pel referent a els dolços típics destaquen: el braç gitano, pastissos de moniato, torró d’ametla i cacauet, mona de pasqua i “coca de llanda”.
Si esteu interessats a participar en la ruta, heu de contactar amb l’Ajuntament de Dos Aguas.