Dins de l’ampli espectre del patrimoni paleontològic constituït per evidències fòssils d’éssers pretèrits, els jaciments amb icnites (petjades de dinosaure) constitueixen un bé natural de valor excepcional, per ser testimoniatge únic de l’existència i manera de vida d’éssers hui dia extingits.
Jaciment icnològic de Dos Aguas
A Dos Aguas s’identifica un rastre principal compost aproximadament per 27 icnites, disposades segons una direcció Nord-Sud. El rastre principal és creuat per diversos rastres de menor longitud, mal definits, de direcció pràcticament perpendicular a l’anterior. En total s’han cartografiat unes 50 icnites.
Las icnites, algunes d’elles marcades amb gran profunditat, es presenten amb morfologies mal definides, de subcirculares a ovalades, o fins i tot irregulars, per haver-se format sobre un substrat molt fluid, fàcilment eformable. El fons d’algunes petjades sí que sembla mostrar certa morfologia tridàctila. Moltes d’elles presenten clivelles circulars i radials entorn de la depressió central, indicant possiblement que la capa més externa de sediment presentaria cert grau de compacidad, probablement per exposició subaérea.
Per la seua distribució, les icnites del rastre principal són atribuïdes amb reserva a un dinosaure bípede, encara que la disparitat de grandària de les icnites que ho componen obliga a pensar en una preservació diferencial, o a una correspondència amb impressions de les mans (icnites menors) i peus (icnites majors) d’un dinosaure quadrúpede. No obstant això, no s’observa amb claredat l’associació del parell peu-rage, típica dels rastres de dinosaures quadrúpedes.
Edat del Jaciment: Cretàcic superior.
Altres jaciments d’icnites en la Comunitat Valenciana
A continuació es proposa un recorregut que ens portarà per alguns dels jaciments d’icnites de dinosaure més importants de la Comunitat Valenciana, començant pel jaciment de la Rambla del Tambúc, localitzat en el terme municipal de Millars, i els jaciments de Corcolilla i la Canyada París, a Alpont.
Els jaciments més antics es localitzen a la comarca dels Serrans (jaciments de la Canyada París, Corcolilla, El Hontanar, Benicatázera i La Arquela) i ’emplacen en nivells sedimentaris del límit Jurásic-Cretàcic (fa entre 145 i 130 m.a.), una època de gran transcendència en la qual va tindre lloc una renovació faunística dels ecosistemes continentals.
Els jaciments icnológics del Barranc de Vallivana (Morella) i del Barranc de la Falç (Xera), del Cretàcic inferior, així com la resta de jaciments: jaciments de la Rambla del Tambúc (Millares), Dos Aguas, Barranco del Randero (Bicorp), es van formar en una època més recent (fa entre uns 135 i 80 m.a. aproximadament), localitzant-se aquests últims en roques del Cretàcic superior, època en la qual va existir una gran diversitat de gèneres de dinosaures, com queda evidenciat en la diversitat de tipologia d’icnites preservades.